Целият зимен сезон е осигурен с газ. В това увери служебният

...
Целият зимен сезон е осигурен с газ. В това увери служебният
Коментари Харесай

Росен Христов уверява: Зимният сезон е осигурен с газ

Целият зимен сезон е обезпечен с газ. В това увери служебният енергиен министър Росен Христов пред bTV.

Христов изясни, че след извършените срещи в Турция ще има сигурност на доставките на газ, диверсификация и това ще окаже позитивно въздействие на цените на синьото гориво.

Ако успеем да завършваме диалозите с Гърция за новостроящия техен терминал, ще можем да доставяме танкери с полутечен газ. Алтернативата на тръбния газ е единствено втечнения газ и терминалите, които можем да използваме са на Гърция и Турция. Водят се диалози и с Италия, само че там по-скоро ще е случайно и краен вид, акцентира енергийният министър.

Газохранилището в Чирен е цялостно със безценен газ, но няма дефицит на газ и цените няма да останат на това състояние. Единственото, което сега пречи, е политиката на Нидерландия за тавана на цените на газа, а тяхното предложение, което прокарват през Европейска комисия, е таван от 275 евро, посочи Росен Христов.

Таванът на газа не би трябвало да бъде по-висок от 150 евро, настоя енергийният министър и добави, че още 15 страни се обединили към българската позиция с завършено болшинство за цената на тавана на газа.

В момента текат офертите за средносрочните доставки на газ и пролетта според изискванията на търга, ще се отворят офертите за 10-годишния интервал от 2024 до 2034 година, с цел да може постоянно държавно управление да подписа договорите.

Във връзка със спирането на шести блок на АЕЦ " Козлодуй ", Христов изясни, че атомният реактор е спрян спешно поради ремонт. Загубите занапред ще се пресмятат, само че става въпрос от порядъка на милиони дневно. Възможно е шести блок на АЕЦ " Козлодуй " да не работи седмица или две.

Относно мярката от 25 стотинки отстъпка за литър гориво, Христов уточни, че сега отстъпката употребяват единствено частните коли, само че съгласно него би трябвало всички да имат такава отстъпка.

" Защо компаниите и служебните коли да нямат отстъпка? ", запита енергийният министър. Мярката може да бъде усъвършенствана и в случай че има отстъпка, да бъде за всички, настоя Росен Христов. Той недоумява по какъв начин основен проблем за страната се употребява за политически дивиденти.

България не изнася влакови композиции с горива, а се изнасят горива, които не са предопределени за Европейски Съюз, а остатъчното количество от бензин и дизел, за което има търсене от прилежащите страни, сподели Христов.

" Интересът на България е рафинерията в Бургас да работи ", акцентира той и добави, че рафинерията може да работи и с различен нефт, освен съветски.

По отношение на договора на България с " Газпром ", Христов уточни, че адвокати работят по всички проблеми, свързани с контракта с " Газпром " и колкото повече се политизира и разяснява от ден на ден отслабва българската позиция по тематиката. Потенциалът на Русия да ни съди е забележителен. Казусът е комплициран юридически и наскоро изтекла в медиите информация по какъв начин " Газпром " съди за сходен случай в друга страна. Не е еднопосочно кой е прекратил контракта, само че други страни траяли контракта с съветската компания и нямало проблем.

" Стигне ли се до съд и арбитраж, в случай че доказателствата са на твоя страна, имаш късмет на 90% да спечелиш. Стигне ли се до такава степен, обстановката ще е тежка ", предизвести Росен Христов.

Росен Христов не има намерение дълготрайно да остане в политиката, а въпреки всичко се надява един ден да се върне в частния бранш. " Не се интересувам от позиция в постоянно държавно управление. Нямам покана от претендента на ГЕРБ за министър председател проф. Николай Габровски, не разисквам политическо предопределение ", разяснява още служебният енергиен министър.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР